Familie & relaties

Van samenwonen of trouwen tot erfrecht: wij zijn er voor u in elke levensfase

diensten prive Maashorst notarissen

Testament

Erven volgens de wet of met een testament?

Heeft u geen testament gemaakt, dan regelt de wet wie erfgenaam is: uw echtgeno(o)te/geregistreerd partner en uw eventuele kinderen. Zonder partner of kinderen komt de volgende groep erfgenamen aan bod: uw broers en zussen en uw ouders. En zo verder. Volgens de wettelijke verdeling zijn de partner en de kinderen samen erfgenaam, maar krijgen de kinderen alleen een vordering. Die is in beginsel pas opeisbaar na het overlijden van de langstlevende partner. Zo wordt voorkomen dat die bijvoorbeeld de woning zou moeten verkopen om de erfdelen aan de kinderen uit te betalen.

Erven met een testament

Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap en wilt u dat iemand anders dan de wettelijke erfgenamen van u erft? Dan moet u een testament maken. Ook als u samenwonend bent en uw partner tot erfgenaam wilt benoemen, is een testament noodzakelijk. Maar zelfs als u wel getrouwd bent, zijn er (buiten de wettelijke erfopvolging) nog de nodige zaken die u bij testament kunt regelen. Met een testament kunt u dus afwijken van de wettelijke regels. U kunt iemand uitsluiten als erfgenaam of iets extra’s geven.

Daarnaast kunt u aanvullende zaken regelen bij testament:

  • het toekennen van een legaat (denkt u bijvoorbeeld aan familiestukken)
  • de benoeming van voogden over minderjarige kinderen
  • de benoeming van bewindvoerders over de erfdelen van (minderjarige) kinderen
  • de benoeming van een executeur die de nalatenschap voor u afwikkelt
  • een uitsluitingsclausule opnemen, zodat een erfgenaam bij echtscheiding het erfdeel niet hoeft te delen met de ex-partner
  • stiefkinderen tot erfgenaam benoemen
  • erfbelasting besparen.

Doe de testamentcheck

U kunt bij Maashorst Notarissen ook terecht voor een vrijblijvende ’testamentcheck’. We kijken dan samen of uw huidige testament(en) nog voldoen aan de actuele wet- en regelgeving en natuurlijk aan uw wensen en persoonlijke (financiële) situatie. Heeft u nog geen testament(en) opgesteld, dan kunt u bespreken welke mogelijkheden een testament u biedt om uw nalatenschap te regelen. Deze bespreking is vrijblijvend, er zijn dus voor u geen kosten aan verbonden.

Een goed testament is maatwerk

Een goed testament is afgestemd op uw persoonlijke omstandigheden en uw vermogen en is daardoor altijd maatwerk. Bij Maashorst Notarissen hebben we alle kennis en ervaring in huis om u een goed advies te geven. U kunt dan een weloverwogen keuze maken of het nodig is om een testament te maken of uw bestaande testament aan te passen. Wilt u een afspraak maken of een vraag stellen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

HEEFT U NOG VRAGEN? OF ADVIES NODIG?

Vraag het aan een van onze specialisten op het gebied van familierecht.
U kunt ons bereiken op telefoonnummer
0486 - 462 614.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Verstandige keuzes, snel en accuraat vastgelegd voor nu en volgende generaties

Neem contact met ons op:

    Het kantoor is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.