Familie & relaties

Van samenwonen of trouwen tot erfrecht: wij zijn er voor u in elke levensfase

diensten prive Maashorst notarissen

Samenwonen? Goed geregeld!

Bij samenwonen gelden andere regels dan bij trouwen of geregistreerd partnerschap. Ieder houdt zijn of haar eigen vermogen. In een samenlevingsovereenkomst kunt u onder andere afspreken hoeveel u als partners bijdraagt aan de kosten van de gemeenschappelijke huishouding. Regel alles goed met een samenlevingsovereenkomst en eventueel een testament als u gaat samenwonen.

Eerlijk zullen we alles delen

Woont u samen in een huis dat op naam staat van één van de partners en betaalt de andere partner mee aan de investeringen aan die woning? Dan is het van belang dit schriftelijk vast te leggen. Op doe manier kan de partner bijvoorbeeld meeprofiteren wanneer de woning in waarde stijgt. Daarnaast eisen pensioenfondsen meestal een notariële samenlevingsovereenkomst, voordat u kunt worden aangewezen als partner voor het partnerpensioen.

Gaat u uit elkaar, dan houdt ieder zijn eigen spullen. In een samenlevingsovereenkomst wordt vaak al afgesproken wie in de woning mag blijven wonen.

Met een testament regelt u ook de erfenis

Samenwoners erven niet van elkaar, ook niet als u een notariële samenlevingsovereenkomst hebt. Om uw partner te laten erven, moet u hem of haar in een testament tot erfgenaam benoemen. Uw gemeenschappelijke vermogen (meestal woning, inboedel), kunt u met een verblijvingsbeding in de samenlevingsovereenkomst regelen. Maar heeft u als samenwoners geen samenlevingsovereenkomst en geen testament, dan erft u niets van elkaar: alles gaat dan naar de familie van de overleden partner.

Heeft u een samenlevingsovereenkomst en hebt u elkaar ook tot erfgenaam benoemd in een testament, dan komt u in aanmerking komt voor een lager erfbelasting-tarief.

HEEFT U NOG VRAGEN? OF ADVIES NODIG?

Vraag het aan een van onze specialisten op het gebied van familierecht.
U kunt ons bereiken op telefoonnummer
0486 - 462 614.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Verstandige keuzes, snel en accuraat vastgelegd voor nu en volgende generaties

Neem contact met ons op:

    Het kantoor is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.